Afwisselend en grillig Bosnië

8 oktober 2025 - Mostar, Bosnië en Herzegovina

Na ons rustpuntje in Kroatië werd het tijd om richting Bosnië - Herzegovina te gaan. We wilden in ieder geval de beroemde brug in Mostar bekijken en ook wilden we de piramides van Bosnië zien. Na een aantal kilometers door Kroatië rijden mochten we de grens van Bosnië oversteken. Een ervaring van lang geleden, want paspoortcontrole op deze manier hadden we al tijden niet meer meegemaakt maar we kwamen nu buiten de E.U. En alsof het zo hoort is er meteen verschil zichtbaar en voelbaar. De energie voelde zwaar. De huizen zagen er op een enkele uitzondering na niet florissant uit. De hoeveelheid autokerkhoven is groter dan het aantal winkels, de wegen zijn slecht onderhouden waardoor je niet harder dan 70 kilometer per uur mag maar ook kan rijden. Een heel nieuwe ervaring. Uiteindelijk kwamen we door Mostar heen op een "Autocamp" terecht waar we daardoor weer heel onverwacht heel hartelijk verwelkomd werden.

Autocamp Victoria Mostar

De volgende dag bezochten we de oude binnenstad van Mostar met de beroemde brug. De brug die in de Bosnisch-Kroatische oorlog in november 1993 door beschietingen gesloopt werd en later weer is gerestaureerd. De gevolgen van deze oorlog zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar. Het is heel indrukwekkend en deprimerend om midden in Mostar langs een open kerkhof te lopen met alleen maar graven van mannen die in 1992 zijn overleden. Ook kom je veel gedenktekens tegen door heel Bosnië.

StarimostMostar

Mostar Starimost overzicht

Gelukkig waren we lekker vroeg in het centrum want het is er ongelooflijk toeristisch. Heel veel restaurantjes en souvenirshops en natuurlijk de busladingen met chinezen die met een gids rondgeleid worden. Daarnaast begon het tijdens ons bezoek te regenen. Tijd om door te gaan naar ons volgende doel, de piramides van Bosnië bij Visoko.

1. Corina Schalkwijk:
    Bijzonder …..
  2. Krista:
    Super reis😁
  3. Dirk Jan Brouwer:
    8 oktober 2025
    Wat een fantastisch avontuur!
  4. Anne:
    9 oktober 2025
    Een hele mooie afwisselende reis, zo leuk jullie te volgen 😘
  5. Petaloeda:
    9 oktober 2025
    Indrukwekkend
  6. Martin:
    10 oktober 2025
    Mooie stad met een heftige geschiedenis
  7. Martien Van der Hoeven:
    11 oktober 2025